Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ABD ile İran’ın barış anlaşmasına vardığını ve resmi imzaların 19 Haziran’da İsviçre’de atılacağını duyurdu.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ABD ile İran’ın anlaşmaya vardığını ve imzaların 19 Haziran’da İsviçre’de atılacağını duyurdu.
Şerif, tüm tarafların, Lübnan dahil olmak üzere tüm cephelerde askeri operasyonları derhal ve kalıcı olarak sona erdireceklerini ilan ettiklerini söyledi.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Yoğun görüşmelerin ardından, Amerika Birleşik Devletleri ile İran İslam Cumhuriyeti arasında bir Barış Anlaşmasına varıldığını memnuniyetle duyuruyoruz. Her iki taraf da Lübnan dahil olmak üzere tüm cephelerde askeri operasyonların derhal ve kalıcı olarak sona erdirildiğini ilan etmiştir.
“Türkiye’ye teşekkür ederim”
Resmî imza töreni 19 Haziran Cuma günü İsviçre’de gerçekleştirilecektir. Çatışmaya diplomatik bir çözüm bulunması yönündeki kararlılıkları nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri ve İran İslam Cumhuriyeti’ne teşekkür ediyoruz. Ayrıca bu arabuluculuk sürecinde anlaşmaya varılmasına verdikleri destekten dolayı kardeşimiz Katar Devleti’nin büyük liderliğine içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bunun yanı sıra Suudi Arabistan Krallığı’nın ileri görüşlü liderliğine ve Türkiye Cumhuriyeti’ne bu süreçte yaptıkları önemli katkılar nedeniyle özellikle teşekkür etmek isterim.”
Şerif’in anlaşmayı duyurmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump’tan da açıklama geldi.
Trump: Dünyanın gemileri, motorlarınızı çalıştırın
Trump, İran ile yapılan barış anlaşmasının tamamlandığını, Hürmüz Boğazı’nın açılarak ABD’nin deniz ablukasının derhal kaldırılacağını bildirdi.
Trump, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
İran İslam Cumhuriyeti ile yapılan anlaşmanın tamamlandığını belirten Trump, şöyle devam etti:
“Herkese tebrikler. Hürmüz Boğazı’nın ücretsiz olarak açılmasını ve aynı zamanda ABD Donanması ablukasının derhal kaldırılmasını tam olarak onaylıyorum.”
Trump, “Dünyanın gemileri, motorlarınızı çalıştırın. Petrol aksın.” ifadelerini kullandı.
İran: Düşman karşısındaki direnç, ABD’yi savaşın sona erdiğini kabul etmek zorunda bıraktı
İran devlet televizyonunda konuya ilişkin verilen haberde, “Silahlı kuvvetlerin ve halkın cani düşman karşısındaki direnci, ABD’yi savaşın sona erdiğini kabul etmek zorunda bıraktı.” ifadesine yer verildi.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Garibabadi: 60 günlük görüşmeler, ABD’nin bu taahhütleri yerine getirmesine bağlıdır
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, “Mutabakat zaptının metni tamamlandı ve İslamabad mutabakat zaptının resmi imza töreni cuma günü İsviçre’de gerçekleşecek. İki heyetin başkanları, görüşmelerin gelecekteki düzenlemelerini belirlemek için müzakereler yürütecek. O zamana kadar, ABD tarafının savaşı sona erdirmek, ablukayı kaldırmak ve varlıkları serbest bırakmak konusundaki taahhütleri doğrulanacak. 60 günlük görüşmeler, ABD’nin bu taahhütleri yerine getirmesine bağlıdır.” ifadeleri kullandı.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Garibabadi, anlaşmanın imzalanmasından sonraki 60 günlük süre içerisinde yaptırımlar, nükleer program ve ekonomik kalkınma mekanizması gibi konuların müzakere edileceğini kaydetti.
Anlaşmanın Lübnan’ı da kapsadığını belirten Garibabadi, “Lübnan da dahil olmak üzere çeşitli cephelerdeki savaş ve askeri operasyonlara derhal ve kalıcı olarak son verileceği bu gece açıklanacak.” dedi.
Anlaşma metninde “İran’ın tüm önemli görüşlerinin” yer aldığını aktaran Garibabadi, 19 Haziran’daki imza töreninden önce anlaşma metninin kamuoyuna açıklanacağını belirtti.
İsrail’in Lübnan’a saldırısının ardından İran Silahlı Kuvvetleri’nin karşı saldırıya hazırlandığını ifade eden Garibabadi, bu kararlılığın ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’e karşı pozisyon almasına ve anlaşma metninde bazı konuların ilerlemesine yardımcı olduğunu aktardı.
Garibabadi, İran Silahlı Kuvvetleri’nin anlaşmaya rağmen “düşmanın planlarına karşı koymak için her zaman hazır olduğunu” belirtti.
Anlaşma maddelerinden neler var?
Amerika Birleşik Devletleri ile İran, yaklaşık üç aydır savaşı sona erdirecek bir anlaşma üzerinde görüşüyor.
Mutabakat zaptında artık son aşamaya gelse de içeriği hala kamuoyuyla paylaşılmadı.
İranlı bir yetkili, mutabakat zaptı taslağının son haline ilişkin Reuters haber ajansına açıklama yaptı. İranlı yetkiliye göre Tahran, mutabakat zaptıyla nükleer silah üretmeyeceğini veya edinmeyeceğini beyan edecek.
İran, nihai bir anlaşmaya varılana kadar, uranyum zenginleştirme ve nükleer tesislerin genişletilmesi de dahil olmak üzere nükleer statükoyu korumayı da kabul etti.
İranlı yetkiliye göre Amerika Birleşik Devletleri de, yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stokunun İran’da seyreltilmesine onay verdi.
Amerikan yönetimi, nihai anlaşmaya varılana kadar İran’a yeni yaptırım uygulamamayı da kabul etti.